вівторок, 25 березня 2014 р.

Пам'ятники Шевченку у світі


20 березня відбувся захід, присвячений життю та творчості видатного українського митця Т.Г. Шевченка, в якому взяли участь учні 5-го, 9-го, 7-го, 10-го та 11-го класів. Учні 11 класу розповіли про життя та творчість Тараса Григоровича англійською мовою, а учасники нашого євроклубу розповіли про пам'ятники Шевченку закордоном. 

Нижче можна знайти текст до нашої презентації.

Шевченко вніс величезний вклад не тільки в українську літературу, живопис, але й в скарбницю світової літератури. Поза Україною пам’ятники Шевченкові зведені у багатьох країнах світу, зазвичай за ініціативою місцевих українських діаспор.

слайди 1-4
На сьогоднішній день налічується 1384 пам’ятники Тарасу Шевченку у світі: 1256 в Україні та 128 за кордоном – у 35-ти державах.
В Україні найбільше пам’ятників встановлено на Івано-Франківщині – 201, за нею йдуть Львівська (193), Тернопільська (165) та Черкаська (102) області.
За кордоном найбільше пам’ятників встановлено у Росії – 30 (10 пам'ятників та 20 меморіальних дошок), Казахстані – 16, США – 9 та Канаді – 9, а також у Білорусії (6), Польщі (5), Молдові (4), Бразилії (3), Аргентині (3), Франції (3) та ін.

слайд 5
Пам'ятник Тарасу Шевченку у Москві — роботи українських скульпторів М. Грицюка, Ю. Синькевича, А. Фуженка та архітекторів А. Сницарєва і Ю. Чеканюка був урочисто відкритий у Москві 10 червня 1964 року з ініціативи Микити Хрущова.

слайд 6
Перший пам'ятник Шевченку в Росії. Автор — Ян Тільберг (латиський скульптор). Пам'ятник встановлений  1 грудня 1918 року, простояв лише вісім років. На п'єдесталі слова:
Великому украинскому поэту-крестьянину
Тарасу Григорьевичу Шевченко
(1814 — 1861 гг.)
Великий русский народ

слайд 7
Пам'ятник у місті, де Шевченко перебував на засланні в 1847—48 роках, встановлений на площі, яка носить його ім'я. Установлений у 1959 році, автори — скульптор Л. Писаревський, архітектор М. Габелко.

слайд 8
У Тирасполі є пам'ятник Тарасові Шевченку, який зображений на банкноті в 50 тисяч придністровських рублів.
1980, скульптор Дерунов (Москва), архітектор А. В. Нарольський.

слайд 9
Пам'ятник Тарасу Шевченкові в білоруській столиці (і перший за часом встановлення в цій країні) розташований у Степановському саду, поруч з новобудовою Посольства України в Республіці Білорусь. Автори пам'ятника — український скульптор Віктор Липовка та білоруський архітектор Віктор Крамаренко. Пам'ятник є подарунком Києва й був урочисто відкритий 23 квітня 2002 року в ході Днів Києва в Мінську.

слайд 10
Пам'ятник Т. Г. Шевченку в столиці Узбекистану місті Ташкенті споруджено на початку 2000-х рр. на вулиці його імені на тлі панно, розміщеного на стіні одного з корпусів школи № 110, яка теж носить ім'я Т. Г. Шевченка. Автор пам'ятника — скульптор Л. Рябцев.

слайд 11
В узбецькому місті Зарафшан Навоїйської області пам'ятник Тарасу Шевченку встановлено у сквері в центрі міста. Постать Великого Кобзаря вилита з бронзи. Урочисте відкриття пам'ятника в жовтні 2007 року стало завершальною подією серед заходів, присвячених 15-тій річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Узбекистаном.

слайд 12
Перший пам'ятник Тарасові Шевченку в Ашгабаті було встановлено у 1926 році. Під час руйнівного землетрусу 1948 року пам'ятник був знищений. 24 березня 1972 року під час Декади культури і мистецтв України в Туркменістані відбулося відкриття нового пам'ятника Тарасові Шевченку (автор — скульптор Михайло Лисенко). У вересні 2009 року за сприяння Посольства України в Республіці Туркменістан та Хякімлику (мерії) Ашгабата пам'ятник було реконструйовано і перенесено на нове, зручніше місце, — на один квартал східніше на майдані біля будинку Держкомітету з туризму і спорту Туркменістану.

слайд 13
Пам'ятник було відкрито 2 березня 2007 року. У відкритті брали участь колишній Президент України Віктор Ющенко (який перебував з офіційним візитом у Грузії) та Президент Грузії Михаїл Саакашвілі. Глави держав заклали у фундамент пам'ятника капсулу з землею з села Моринці Черкаської області, де народився Тарас Шевченко.
Цей пам'ятник Сакребулу міста Тбілісі подарувала Київрада. Його за дорученням Кабінету Міністрів України було виготовлено Київським творчо-виробничим комбінатом «Художник» Національної спілки художників України за кошти міського бюджету.

слайд 14
Пам'ятник поету Тарасу Шевченку, що перебував на території Казахстану на засланні (1847 —1857 рр.), було встановлено на розі проспекту Достик і вулиці Шевченка в 2000 році на честь дев'ятої річниці незалежності України. Автором монументу є український скульптор Віталій Рожик з Житомирщини
Меморіальна дошка з написом: «У травні 1848 року в Карабутаку знаходився на засланні Т. Г. Шевченко – великий український поет-демократ»

слайд 15
У 2-й половині 2000-х років з перервою практично рівно у 4 роки відбулося встановлення й урочисте відкриття відразу 2 пам'ятників Тарасу Шевченку у Греції:
Вперше в столиці Греції Афінах відкриття пам'ятника Тарасові Шевченку відбулося в рамках Днів України в Греції й було приурочене до 192-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря (9 березня 2006 року). На той момент пам'ятник став 45-им монументом Тарасові Шевченку, відкритим за кордоном.
6 березня 2010 року в афінському передмісті Зографу відкрили пам'ятник Тарасу Шевченку. Пам'ятник Кобзарю був збудований на кошти меценатів.

слайд 16
У Римі знаходиться пам’ятник, автор якого, Уго Мацеї, одягнув Тараса Григоровича в римську тогу, зобразив його трибуном-оратором, який, піднісши руку, звертається до присутніх із полум’яним словом. Таке «переодягнення» – образна констатація того, що Шевченко та його твори належать не лише Україні, а й усьому людству.

слайд 17
У Парижі урочисто відкрито радянським посольством  1978р. на бульварі Сен-Жермен у скверику, який отримав імя Т.Шевченка. Автор памятника-погруддя – київський скульптор М.Лисенко
Його було встановлено з нагоди 199- ї річниці від дня народження та 152-ї річниці із дня смерті.
У церемонії покладання квітів до пам’ятника Великому Кобзареві участь взяли представники Посольства України у Франції, українські політичні та громадські діячі.

слайд 18
У Македонії відкрили пам'ятник українському народному поетові Тарасу Шевченку. Бронзового Кобзаря встановили в центральному парку міста Скоп’є, яке розташоване якраз напроти національного парламенту республіки.
Бюст зробив відомий македонський скульптор, академік Том Серафімовський, представник академічної школи відомого хорватського скульптора Івана Мештровича.

слайд 19
Пам'ятник Тарасу Григоровичу Шевченку у Вашингтоні — пам'ятник роботи скульптора Лео Мола та архітектораРадослава Жука розташований у Вашингтоні в районі площі Дюпон-серкл (на П-стріт між 22-гою-стріт та 23-тьою-стріт). Цей монумент на гранітному постаменті, з бронзи, висотою понад 7 метрів (24 фути), вагою у 45 тон, було урочисто відкрито 27 червня 1964 р. екс-президентом США Дуайтом Д. Ейзенхауером. Дозвіл на зведення статуї Тараса Шевченка надали у своїй резолюції Сенат Сполучених Штатів та Палата представників США.

слайд 20
У Вінніпезі є два пам'ятника Тарасу Шевченку: монумент біля провінційного парламенту, відкритий у 1961 році, та скульптура у парку скульптур Лео Мола. Автором обох є канадський скульптор українського походження Лео Мол (Леонід Молодожанин).

слайд 21
Пам’ятник Тарасу Шевченку, автором якого є скульптор Шарль Андре, був встановлений у Бразилії за ініціативи місцевої української громади в 1967 р. на Площі України, що розташована в центрі столиці штату Парана і є одним із улюблених місць відпочинку жителів Курітіби та гостей міста.


слайд 22
В Аргентині – молодий Шевченко, в його постаті – напруження та пристрасне звернення до людей, поряд – скульптурна група «Гайдамаки», що є своєрідною ілюстрацією до образу поета. Це мистецьке рішення особливо вдале для пам’ятника, що знаходиться в іншому етнічному середовищі: супутні персонажі містять додаткову інформацію для глядачів, які мають обмежені знання про Україну, Шевченка, його твори. Автор – Леонід Моложанин.


слайд 23
8 серпня 2008 року у Пекіні у парку Чаоян відкрито пам'ятник Шевченку, єдиний не лише в Китаї, але й в усьому азіатсько-тихоокеанському регіоні. Скульптор — Юань Сікунь






Немає коментарів:

Дописати коментар