пʼятниця, 20 грудня 2013 р.

Обласний туристсько-краєзнавчий конкурс «Золотий Колобок 2013»

«Запрошуємо на весілля!»
Автор: Біла Марина

Анотація:
  • назва країни проведення свята: Німеччина;
  •  назва свята: Ландсхутське весілля;
  • проводиться раз у чотири роки, триває три тижні; місцевий рівень проведення;
  • організатори: спілка «Die Förderer»;
  • кількість учасників: більш ніж 2 тисячі та 700 тисяч глядачів.


Чи бували ви коли-небудь на справжньому середньовічному весіллі, з пишно вдягнутими гостями, нареченою, що більше схожа на казкову принцесу, та нареченим, струнким, та галантним, немов лицар, що ніби зійшов зі сторінок романів Вальтера Скотта?

Запрошуємо вас разом з нами розглянути одне з найнезвичайніших та найпишніших свят Німеччини - Ландсхутське весілля. Це свято, що більше схоже на справжній карнавальний фестиваль, проводиться раз у чотири роки у баварському місті Ландсхут. На свято збирається більше ніж півмільйона глядачів та приблизно дві тисячі акторів. Весільна хода, лицарські турніри, театралізована вистава в ратуші, аутентична середньовічна музика - все це Ландсхутське весілля.

Свято присвячене визначній події, що відбулася у 1475 - весілля баварского герцога Георга з дочкою польського короля Казимира IV Ягелло - Ядвигою Ягеллонкою. Звичайно, як і кожне політичне весілля того часу, шлюб молодих був вимушеною мірою: батько Георга - ландсхутський герцог Генріх вирішив, що дочка польского короля - гідна партія для його сина.

Подорож Ядвиги з Кракова тривала два місяці. Урочисте вінчання пари відбулося у церкві св. Мартина. І хоча наречений познайомився зі своєю майбутньою дружиною майже перед весіллям, церемонія, яку проводив єпископ Зальцбургський, пройшла на найвищому рівні. Після цього весільний кортеж пройшов через все місто до ратуші, де наречену зустрів Імператор Священної Римської Імперії Фрідріх ІІІ. Саме він запросив наречену на перший танок на весільному балу.

Пишні святкування тривали декілька днів та були досить детально зафіксовані літописцями. За їх записами, під час свята було з’їдено 323 вола, 285 свиней, 1537 овець, 490 телят, 11 500 гусей, 40 000 курей, 194 345 яєць, 220 центнерів топленого сала, 7 центнерів мигдалю та стільки ж рису. За наказом герцога власникам харчевень заборонялось продавати гостям їжу та напої, тому що під час весілля кожен бажаючий міг поласувати на герцогській кухні абсолютно безкоштовно. До того ж на винокурні стояли два здоровенних чана - один з білим, другий з червоним вином, та кожен бажаючий міг отримати кружку вина та кусок хліба. Весілля ввійшло в історію як найбільш розкішне свято пізнього середньовіччя. В грошовому еквіваленті воно коштувало 60 766 гульденів 73 пфенніга та 1 геллер.

У 1880 році декілька художників з Мюнхена отримали замовлення зобразити на стінах Ландсхутської ратуші сцени весілля Георга та Ядвиги. А потім з’явилась ідея організувати «Товариство любителів весілля 1475 року» та відновити врочисту церемонію в’їзду в місто нареченої та деталі весільного бенкету.

І ось, у 1930 році інсценування, в якому прийняло участь 145 акторів, відбулось вперше. З того часу весільне дійство перетворилось на масштабну історичну реконструкцію, в якій задіяна більша частина населення: на сьогодні в цей день у святі приймає участь більш ніж 2000 чоловік та більша частина населення у точно відтворених історичних костюмах. Пишне та врочисте, воно так сподобалось жителям міста, що традиція міцнішала з кожним роком, перериваючись лише в роки війни та великих нещасть.

З 1903 до 1914 та з 1922 до 1938 року весільні гуляння в Ландсхуті влаштовувались щорічно, а з 1950 до 1968 та з 1975 до 1981 - кожні три роки. Нарешті, у 1985 році біло прийняте рішення святкувати Ландсхутське весілля кожні чотири роки.

З 1973 року кількість членів товариства «Die Förderer», що досі займається організацією свята, збільшилось з 855 до 7 тисяч чоловік. Завдяки підвищення цікавості до середньовічної історії Ландсхутське весілля набрало популярності серед туристів. На сьогодні 60-тисячне населення містечка Ландсхут приймає на протязі трьох тижнів свят приблизно 600-700 тисяч гостей, причому більш ніж 120 тисяч є свідками весільної ходи - основного заходу фестивалю. Для того, щоб свято відбулося, спонсорами збирається приблизно 3,5 млн євро. Святкування тривають три тижні, включаючи чотири вихідних, на які припадають основні події.

Справжніми героями Ландсьхутського весілля є самі місцеві жителі, що під час свята перетворюються на ремісників, єпископів, аристократів, наречену та нареченого. Без їх участі фестивалю просто не було б. Актори відбираються спеціальною комісією організації «Die Förderer» і вони обов’язково повинні бути родом з Ландсхута або сусідніх містечок. Всього у святі приймають участь близько 2300 Hochzeiter - учасників весілля з числа місцевого населення.

Але у середньовіччя повертаються не лише актори. Навіть серед чоловічого населення Ландсхута існує традиція відпускати волосся за декілька місяців до початку фестиваля - для того, щоб відповідати середньовічній моді.

Крім того, майже кожен житель Ладсхута на час свят перевдягається у середньовічній костюм, а саме місто перетворюється на справжне середньовічне містечко. Крім того, весь Ландсхут перетворюється на пішохідну зону - ви не зустрінете жодної машини на вулицях. Всіх гостей, включаючи репортерів, просят одягнутись у традиційний наряд, який би відповідав моді місцевих жителів.

Звичайно, це дійство приваблює величезну кількість туристів. До їх послуг - готелі та кав’ярні у середньовічному стилі, нескінченні крамнички з сувенірами, середньовічним національним одягом та унікальними ласощами. І звичайно - насичена святкова програма.

Традиційні заходи Ландсхутського весілля включають:
- весільну ходу;
- святкові весільні вистави;
- лицарський турнір;
- святкову театралізовану виставу в ратуші;
- танцювальну виставу в ратуші;
- концерт середньовічної музики та змагання трубадурів;
- нічний маскарад.

Давайте зупинимось на найбільш визначних із них.

Весільна хода є головною подією свята. Відбувається в історичній частині міста по неділях, а оскільки святкування тривають три тижні, хода відбувається чотири рази, кожну неділю фестивального часу.

У різнобарвній святковій процесії приймає участь більш ніж 2 тисячі жителів Ландсхута. Всі вони відтворюють пишний в’їзд нареченою до міста. На святково прикрашених вулицях можна побачити гостей з Польщі та німецьких земель: імператора, курфюрста, князів, графів, послів, благородних дам, слуг та  ремісників.

Розкішно вдягнена наречена проїжджає у золотій кареті, що запряжена вісімкою коней, та граціозно киває глядачам, що вітають її захопленими криками.

Наречений, вдягнений у коричневий бархатний костюм та шляпу з пером, їде на коні, а поряд з ним - імператор Фрідріх ІІІ та його син ерцгерцог Максиміліан.

Сокольничі демонструють благородних хижих птахів, комедіанти розважають простий люд, знаменосці несуть прапори, а музиканти забезпечують гідне обрамлення весільної ходи.

Лицарський турнір влаштовується після весільної ходи і також відбувається кожну неділю, тобто чотири рази під час фестивалю. Це театралізоване дійство можна побачити на Турнірній площі. Це саме те місце, де наречена, Ядвига Ягеллонка, вперше ступила на землю Ландсхута та зустрілась зі своїм нареченим, баварським герцогом Георгом. Високі гості разом з молодими сідають за високий банкетний стіл та приймають привітання. Перед ними змагаються знаменосці, що жонглюють прапорами, та вершники, що демонструють своє вміння попадали списом у кільце.
Під час самого турніру - кінного змагання на списах (Rennen über die Planken) юні аристократи змагаються за почесний приз, який переможцю вручає сама наречена. Серед учасникі турніру - відомі аристократи тієї епохи, в тому чисті герцог Баварії-Мюнхена Кристоф Сильний, граф Тиролю ерцгерцог Сигізмунд, маркграф Брандендурга, а також Людвиг фон Вестерштеттен (друг нареченого) та польска знать. Під час двобою Кристофа Сильного та польського князя на очах у глядачів розгортається одна з найяскравіших сцен історичного весілля, що була описана багаточисленними літописцями.
Театралізована вистава (Festspiel) відбувається кожну суботу та неділю святкового часу у Парадному залі Ландсхутської ратуші. Цей спектакль занурює глядачів в атмосферу приготування до весілля та дає уявлення щодо історичних обставин того часу.
Придворні та аристократи Ландсхута демонструють комедійну п’єсу, написану сучасним автором Леопольдом Альсеном. Разом з глядачами вони спостерігають важкий шлях нареченої та її свити з Кракова до Ландсхута. Цей весільний кортеж, постійними супутниками якого були смерть та чума, проходив через Берлін, Віттенберг та Нюрнберг.
Нарешті, через два місяці виснажливої подорожі наречена прибула в баварське місто, де її вже очікували сотні гостей.

Концерт середньовічної музики та змагання трубадурів носять назву «Ландсхутське весілля-1475» (Landshuter Hochzeit 1475).
Відомо, що історичне весілля стало справжнім фестивалем для музикантів з усіх куточків Європи. В документах зафіксовано, що з приводу цієї події музикантам імператора Фридріха та польського короля, а також гастролерам з Венгрії та Данії була виплачена досить велика в той час сума - 1273 гульденів.
Під час цього конценту, окрім музики XV сторіччя, учасники колективу Landshuter Hofkapelle («Придворна капелла Ландсхута») розкажуть глядачам декілька цікавих історій від особи одного з гостей весілля 1475 року, який разом з музикантами відправився у далеку путь, щоб відвідати це грандіозне свято. Ці історії були писані за подорожніми замітками Зігмунда фон Волькенштейна.

Як вже зазначалось вище, Ландсьхутське весілля святкують кожні чотири роки, влітку. У 2013 році фестиваль відбувався з 28 червня до 21 липня. Наступне свято припадає на 2017 рік.
Ландсьхутське весілля - подія унікальна. Але треба зазначити, що подібні обрядові та історичні дійства час від часу відбуваються у Європі, більш того, у 2013 році занурення у весільні традиції минулого святкували і в Україні.
3 серпня на Харківщині пройшло справжнє фестивальне дійство «Весілля в Малинівці». Перевдягнені у національний одяг наречений з нареченою, гості, традиційні хліб з сіллю, весільні пісні - все це можна побачити на «Весіллі в Малинівці».
З метою поширення національних традицій та підвищення ролі історичних цінностей у вересні 2013 року в Києві відбулись фестивалі весільних пісень «Осінь весільна» та «Слов’янська берегиня». Перед глядачами виступали фолькльорні колективи з усієї України, проводились презентації та лекції, присвячені українським весільним традиціям та сімейним цінностям.
Нажаль, в нашій країні не відбуваються фестивалі з таким розмахом, як у Ладсхуті, але сподіваємося, що такі свята обов’язково будуть проводитись у майбутньому.
А поки, якщо ви бажаєте прийняти участь у справжньому середньовічному весіллі - ласкаво просимо до Ландсхута!

Джерела:
  • http://ru.wikipedia.org/wiki/Ландсхутская_свадьба
  • http://goroda.germaniaplus.de/svadba-na-bis/2/ - екскурсії по Мюнхену
  • http://www.mishanita.ru/2013/06/21/19547/ - Історія свят
  • http://www.koolinar.ru/forum/show/3739 - Історія Заходу та Сходу: Ландсхутське весілля
  • http://www.landshuter-hochzeit.de - Ландсхутське весілля 1475
  • http://www.wochenblatt.de/mediathek/bildergalerie/cme21521,511994.html - Was für ein perfekter Hochzeitszug!
  • http://www.scienzz.de/magazin/art10714.html - Die Landshuter Hochzeit und ihr historisches Vorbild
  • http://www.br.de/radio/bayern2/sendungen/radiowissen/geschichte/landshuter-hochzeit-144.html - "Damit wir uns in Freude ergötzen"
  • http://www.tripadvisor.de/ShowUserReviews-g229466-d4471735-r167533609-Landshuter_Hochzeit-Landshut_Lower_Bavaria_Bavaria.html - Landshuter Hochzeit: Bewertungen
  • http://www.ukrinform.ua/rus/news/anons_press_konferentsii_prezentatsiya_festivalya_slavyanskiy_solomenskaya_bereginya_i_prazdnika_osen_svadebnaya_1554437 - "Презентація фестивалю "Слов’янська Берегиня" та свята "Осінь весільна"
  • http://www.doroga.ua/Pages/Events.aspx?EventID=994 - Фестиваль "Весілля в Малинівці"

Немає коментарів:

Дописати коментар